Emil i Lönneberga förevigad på mynt och medaljer

En av Astrid Lindgrens mest kända och populära karaktärer, Emil i Lönneberga, har förevigats på guldmynt och silvermedaljer.

Medan mynten porträtterar Emil med sin ”mysse” uppmärksammar medaljerna andra välkända och populära Emil-motiv, som Emil och Snickerboa och Emil och Griseknoen. Som modell för myntens och medaljernas motiv står konstnären Björn Bergs välkända och detaljerade Emil-illustrationer.

”Det handlar om Emil-motiv som alla känner igen. Astrid Lindgrens litterära skatt får här en vacker inramning i små konstverk av guld och silver”, konstaterar Mynthuset Sveriges landschef Mia Mäkelä.

Det är Mynthuset Sverige som står bakom utgivningen i samarbete med Saltkråkan AB samt Bildmakarna Berg. Saltkråkan äger de rättigheter som är associerade med Astrid Lindgren och hennes författarskap, medan Bildmakarna Berg förvaltar alla verk av Björn Berg.

”Det viktigaste i design-processen har varit att respektera Björn Bergs och Astrid Lindgrens vision av Emil. Det är ett konstnärligt arv som förpliktar och jag tycker att vi har lyckats återskapa Emils värld riktigt väl”, säger Mia Mäkelä.

Maja Berg Lindelöw håller med.

”Det var aningen svårt att föreställa sig hur allt skulle bli, men vi blev positivt överraskade när vi såg slutresultatet. Björn Bergs Emil-illustrationer gör sig riktigt bra på mynt och medaljer”, konstaterar Maja Berg Lindelöw.

Emil-mynten (Emil med sin mysse) präglas i 90 % guld i två olika storlekar, 10 och 3,455 gram. Mynten utges formellt av Niue och har ett nominellt värde på 10 respektive 5 Niue $.

Medaljerna präglas i 92,5 % silver med åtta olika Emil-motiv. Medaljerna har en diameter på 30 mm och väger 12 gram/st. Mynthuset utger även en Emil-medalj i kopparnickel förgylld med 24 karat.

En del av intäkterna från Emil-medaljerna kommer Mynthuset Sverige, Saltkråkan och Bildmakarna Berg att skänka till SOS Barnbyar och Astrid Lindgrens barnby Atakpamé i Togo.

Mynthuset Sverige: www.mynthuset.se

Saltkråkan: www.saltkrakan.se

Bildmakarna Berg: www.bildmakarnaberg.se

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s