Nobels fredsprismedalj i Fairmined guld

Snart är det återigen dags att starta produktionen av årets Nobels fredsprismedalj.

Ifjol producerade Samlerhuset-koncernen, där även Mynthuset Sverige ingår, fredsprismedaljen för första gången i Fairmined guld, dvs. guld som återvunnits på ett rättvist och möjligast miljövänligt sätt.

Även i år kommer den norska fredsprismedaljen att präglas i Fairmined guld. Medaljen präglas på det norska myntverket, som också ingår i Samlerhuset-koncernen.

Varför Fairmined?

Genom aktionen vill det Norska Myntverket och ägaren Samlerhuset-koncernen, i samarbete med organisationen Alliance for Responsible Mining (ARM), sätta fokus på arbetsförhållandena i hantverksmässiga, småskaliga gruvor och den miljöbelastning de förorsakar.

Guldutvinning är en viktig inkomstkälla i många fattiga samhällen i Latinamerika, Afrika och Sydostasien. 85-90 % av allt nyutvunnet guld kommer från storskalig gruvverksamhet som övervakas av nationella och internationella normer och regler.

De resterande 10-15 % kommer från småskaliga gruvor som sysselsätter över 10 miljoner människor, eller cirka 90 % av alla gruvarbetare i världen. Det är i dessa småskaliga gruvor som de största utmaningarna finns.

Den småskaliga gruvdriften sker nämligen ofta för hand under vanskliga förhållanden. Arbetet utförs av gruvarbetare som gräver, hackar och vaskar fram guldet i en process som även involverar kvicksilver, som är farligt både för arbetarna själva och för omgivningen. Den småskaliga guldutvinningen utförs ofta utan tillstånd från lokala myndigheter.

Även andra medaljer i Fairmined guld

Inom kort kommer Samlerhuset-koncernen också att lansera andra medaljer präglade i Fairmined guld och även Mynthuset Sverige planerar liknande produkter.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s