Finlandssvensk filosof uppmärksammas med jubileumsmynt

Den finlandssvenska filosofen Georg Henrik von Wright har i dagarna uppmärksammats med ett 2 euros jubileumsmynt i Finland. Orsaken är att det har gått 100 år sedan von Wright föddes.

Georg Henrik von Wright var en i finländska akademiska kretsar högt uppskattad vetenskapsman, som även skapade sig ett namn internationellt. Han var verksam som professor i filosofi vid Helsingfors Universitet och senare även i Cambridge,  där han efterträdde sin vän och kollega Ludwig Wittgenstein.

I Finland skapade sig von Wright ett namn även utanför de akademiska kretsarna, eftersom han var en aktiv samhällsdebattör och kommentator. Förutom sina mera akdemiskt präglade verk, skrev han också kulturkritiska böcker som nådde en bredare publik.

Specialmyntets teckensida pryds av en antik dorisk kolonn, som symboliserar von Wrights ungdomsintresse för antiken, och av en ekkvist som står för styrka och visdom. Av de von Wright-mynt som präglas sätts cirka en miljon i cirkulation, medan ytterligare 11 000 exemplar specialpräglas för samlare.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s