Bernadotte 200 år (1818 – 2018) hedras med silvermedaljer

Mynthuset Sverige vill redan nu hedra kungafamiljen Bernadottes kommande 200-årsjubileum genom att utge silvermedaljer. Samlingen ”Bernadotte Silvermedaljer”, består av sammanlagt 7 medaljer på vilka alla regenter i konungaätten Bernadotte är representerade.

Oscar II – “Brödrafolkens väl / Sveriges väl”

Oscar II var kung av Sverige från 1872 till 1907 – en tid präglad av industrialismens och parlamentarismens frammarch, samt av den svensk-norska unionens försvagning och fall. Han hade ett stort intresse för poesi och litteratur såväl som naturvetenskap, och gav bidrag till forskningsprojekt såsom Nordenskiölds polarexpeditioner. Under och efter sin regeringstid sågs den språkligt begåvade och belästa Oscar II som Europas lärdaste monark och blev som den första kungliga person i Sverige filosofie hedersdoktor 1968.

I kontrast till kungamaktens tillbakagång under perioden främjade Oscar II med sin starka majestätiska utstrålning framväxten av den nationella och estetiska royalismen, och vann uppskattning i vida kretsar – en utveckling som betonades genom Stockholmsutställningen 1897. Hans regeringsperiod varade i 35 år och efterträddes av sonen.

På medaljens framsida återfinns profilporträtt på Oscar II och medaljens baksida återger motiv av tre kronor med orden ”Kungariket Sverige”.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s